2008. március 15., szombat

Közben...

... 15 hónapos lett, én meg el is felejtettem a hófordulót.
  • Legszembetűnőbb változás pillanatnyilag, hogy rohamos gyorsasággal jönnek ki a fogai. Jelenleg 12 fog látható a szájában, de a 13. és 14. is már nagyon fehérlik, úgyhogy napokon belül számítunk rájuk.
  • Egyre jobban megy a bilizés, persze még nem jelzi a pisikakit, de ha ráültetjük a bilire, rögtön tudja, mi a dolga. A fürdés előtt már rutinszerűen pisil, most a reggeli bilizésre próbálunk ráállni, már egyszer nagydolog is sikerült bele, de sajnos az eseménynél csak a Nagyi lehetett jelen, viszont az eredményt eltették nekünk is, hogy megnézhessük. Fényképet most nem mellékelek :-)
  • A "mammmm" szóval fejezi ki, ha kér valamit. Ez mindenre vonatkozik, ételre, játékra, vagy hogy hadd kevergethesse meg a kávémat. Szóval általában a "kérem" ill. "kérek" jelentéssel bír. Persze ha vadul mutogat a konyhapultra, ami zsúfolásig van rakodva mindenfélével, és türelmetlenül hajtogatja, hogy "mammmm", akkor elég nehéz helyzetben vagyok. Ilyenkor mindig bíztatom, hogy tanuljon már meg rendesen beszélni, és mondja el szépen, érthetően, hogy mit akar.
  • Szókincsünk még viszonylag fejletlen egyébként, a "nem" az egész érthetően megy, főleg hogy közben rázza a fejét, és vannak a nemes időszakok, amikor mindenre nemet mond. Ezen kívül a "kutttya" a kedvenc szava (valami iszonyú magas hangon mondva), imádja a kutyusokat, főleg Fickót, de egyelőre még a cica is azt mondja, hogy vu-vu, sőt, a pipi is "kutttya", a kacsáról nem is beszélve. Ja, akkor az lehet, hogy a "kutttya" az általában az "állat" jelentéssel bír a szótárában, erre most jövök rá :-)
  • Magasságát nem tudom, mert régen mértük, de 10,6 kg, ezt a múlt héten tudtuk meg, amikor a 15 hónapos oltásnál súlymérés is volt. Az oltást egyébként abszolút hősiesen viselte, csak a szúrás végén kesergett kicsit, de hamar megnyugodott.
  • Kedvenc játéka most az alagutas sátor, ami kiválóan alkalmas bújócskázásra, meg kukucsolásra, feltéve, ha valaki bírja szusszal a vele való bújkálást.
  • Kedvenc könyve a "Két bors ökröcske". Ez egy olyan fajta könyv, amit én csak később akartam a kezébe adni, mert szerintem már nagyobb gyerekeknek való ábrázolások vannak benne, szóval nem olyan vidám, színes, babás képekkel van tele. Aztán valahogy hozzá került mégis, és azóta nem lehet elvenni tőle, pl. etetni csak úgy tudom, hogy előttünk van a könyv, és közben nézegeti. (Ugye-ugye, kiből lesz az étkezések alatt újságot olvasó férfi... Előre is elnézést a jövendő feleségétől...) Szóval a rajzok már olyan nagy-gyerekesek, viszont van benne bácsi és néni, akik integetnek egymásnak (pápá-tátá), van kanál az asztalon, van cica (kutttya) a kerítésen, aki azt mondja hogy miaú (vu-vu), meg van benne két bors ökröcske is (szintén vu-vu). Szóval tetszik neki, ez van. A többi édes, színes, aranyos gyerekrajzos könyv meg el van felejtve.

0 Comments: