2008. szeptember 28., vasárnap

Pötty Zorka

„Óvakodva, mintha lábát
Bántaná a köszvény,
Borzas fák közt kódorog a
Kócos Kutya-ösvény.
Hókupackavacka előtt
Megkerül egy dombot
Pont, ahogy a varrócérna
Kerüli a gombot."

Ezzel a verssel - pontosabban, ezzel a dallal - indul majd minden adás a Vacka Rádióban. A stúdióból Varangy Pintyő, vezető meteorológus és rendező, Pötty Zorka, a cinke nemzetség Filctoll-díjas riportere, Zsuzsa néni, Hókupackavacka hivatalos szóvivője jelentkezik, s rendszeresen ott van Pumpusek bácsi, nyugalmazott csőkutya is."


Az, hogy már reggel el akarunk indulni egy kb. másfél órás útra, és mégis csak délben érünk oda, alapvetően negatív. Egyetlen pozitív hozadéka van: így meg tudjuk hallgatni a Kossuth rádióban dél körül jelentkező Vacka Rádió aktuális adását. És a rádióműsor legfőképpen azért nyerte el a tetszésünket, mert szerepel benne egy bizonyos Pötty Zorka, Filctoll-díjas riporter. Ritkaság, hogy egy mese valamely szereplőjét Zorkának hívják, úgyhogy a Vacka rádiót ezért is nagyra értékeljük.
És hogy ebből mi következik?
Nos, a Zorka nevet többek között azért választottuk leánygyermekünknek, mert elég nehézkesen lehet becézni, lévén már egy becézett formula. A Zorkácska meglehetősen erőltetett, ezt a legelvetemültebb nagyszülő, dédszülő, nagybácsi és nagynéni se vállalja be. Zorka ennek ellenére becézve vagyon, ráadásul itthon, a szülei által: a rádióműsor alapján Pöttyzorka lett a Lány...
Mondjuk mostanában illik is rá a név: csupa pötty az arca szegénykémnek, állítólag az anyatej a bűnös, úgyhogy csak türelemmel várhatjuk, hogy elmúljon...

1 Comment:

-krisztina- said...

Mi is minden nap háromnegyed 12-re haza kell jöjjünk bárhonnan, hogy meghallgathassuk :)

A szomszéd kislányt Zórának hívják. Őt is Zorkának, Zorcsinak, vagy ritkábban Zórinak becézik.
Ezt nem azért írtam, mert bezzeg nekem is van ilyen nevű ismerősöm...eleinte nagyon idegennek találtam ezt a nevet, de már teljesen megszoktam és amikor először említetted, hogy ez a név is szóba jöhet a Csöppségnél, egyáltalán nem "botránkoztatott" meg :)))