2008. június 12., csütörtök

Másfél éves

Már napok óta szedegetem össze gondolatban a másfél éves mittudmár lista anyagát, bár könnyebb lenne arról írni, hogy mit nem tud még, mert olyan sok az, amit már tud...
Rendszeres blogolvasóknak persze nem lesz sok újdonság, azért írom mégis össze, hogy egyben legyen itt egy tömör felsorolás a másféléves tudományról...
  • Paraméterek: 10,9 kg, szőke, barna szemű, magasságáról nincsenek adatok. Ruhamérete 86-os, bár ez a ruhabolttól függően lehet 92-es vagy 96-os is. Pelusból 5-öst, cipőből 22-est hord
  • Nagymozgás: megy, sőt szalad, amikor nagyon siet, még egy kicsit pinokkiósan teszi egymás után a lábait, de különben már egészen nagyosan jár-kel. Lépcsőn egyedül közlekedik fel és le, a korlátban kapaszkodik, ahol meg nincs kapaszkodó, ott egyszerűen nem kapszkodik, viszont ott óvatosabban teszi egymás után a lábait, és egyensúlyoz a kezével. A korlát hiánya nem tartja vissza sehonnan :-). A lábbal hajtós motort és biciklit ügyesen hajtja, bár nem valami kitartó, ha siet, inkább leszáll és gyalogol. Új kihívásként gyakorolja a lépcsőn való motorozást. Amúgy meg mászik székre, asztalra, ablakpárkányra, ha valamit nem ér fel, hát odapicel magasítót - legyen az szék vagy éppen az amúgyis labilis dömper...
  • Finommozgás: a kockákból való építés még nem nagyon megy, viszont szívesen lerombolja, amit én építek. A formabedobálós játékkal meg az a baj, hogy fel lehet nyitni a tetejét, és még nem sikerült neki megmagyaráznom, hogy ha a nyitott tetőn is be lehet dobálni a formákat, akkor miért kísérletezzen a formalyukakkal :-). Egyébként a legkisebb dolgokat is meg tudja fogni kétujjal, könyvet lapoz, a montessori tornyot ügyesen, bár nem sorrendben felrakja, szívesen firkálgat marékra fogott ceruzával (sajnos már a falra is...), ajtókat nyitogat, időnként már a kulccsal is beletalál a zárba, krémekről lecsavarja a kupakot.
  • Kommunikáció: nagyon jól megértjük egymást szavak nélkül is, talán ezért nem olyan sürgős neki a beszéd, mert abban nem tudunk komoly eredményeket felmutatni. Kedvenc szava az "apa", aztán időnként "anyát" is emlegeti, az "autó" és a "kutya" meg határeset, akár bele is hallhatom abba a sípoló hangsorba, amit rájuk mutogatva kiad. Amúgy meg egész nap szintén sípoló hangon hajtogatja, és mutatja, hogy "ottaaa", én meg ilyenkor befejezem a mondatot, hogy mi van ott. Viszont szinte minden hétköznapokban előkerülő dolgot tökéletesen megért. Már egy jó ideje pl. nem nekünk kell a földről felvenni a távirányítót :-), de nem is sorolom, hogy mi mindennel tisztában van, mert tényleg a napi dolgokat szinte kivétel nélkül érti. Ha könyvet nézegetünk, rámutat arra, amit éppen kérdezek, ha elkezdem mondani a csi-csip csókát, már rakja is össze a kezét, meg hesshessel, ha pillangó képét látja, szintén mutatja kezével, hogy hogyan száll a pillangó, a virágokhoz odahajol és hapcizást imitál :-). Puszit ad, puszit dob és integet, bár ezeket kizárólag akkor csinálja, amikor neki jut eszébe, felszólításra süketnek tetteti magát.
  • Társaságban: nagyon szereti a gyerekeket - na ja, melyik gyerek nem :-)... Szeret az oviba menni, amikor mondom neki reggel, hogy elmegyünk az oviba, már jó előre ott toporog az ajtónál. Ugyanakkor még inkább egyedül játszik, vagy a többieket figyeli, és szereti, ha békén hagyják, ha közös játékba akarják bevonni, inkább idegesíti. De van, hogy kiszemel magának valakit, akivel különösen is kedves :-). Idegenektől nem fél, általában barátságos, de mondjuk ez annak is köszönhető, hogy "papfi" (ez a bánki elnevezése szegényemnek :D) mivoltából adódóan sokat van társaságban.
  • Önállóság: étkezésnél, amit kézbe lehet venni, azt szívesen eszi kézzel, amúgy inkább én etetem, de nem azért mert nem akarna egyedül kanalazni, hanem mert szerintem nem poén havonta újrafestetni a konyhát. De most nyáron, megfogadtam, hogy az udvaron próbálkozhat egyedül is. Csőrös pohárból iszik, rendesből még azért nem igazán, mert nem nagyon tanítottuk neki, annyira kényelmes a csőrös... Mea culpa. Szintén a nyár feladata megtanulni. Orrot és szájat töröl. Segít a vetkőzésnél, öltözésnél, cipőhúzásnál, a cipőbe próbál egyedül is belebújni több-kevesebb sikerrel (a több sikert inkább a mi papucsainkkal éri el :D), zoknit fürdés előtt levesz. Szobatisztasággal még nem próbálkozunk, az esti fürdés előtti bilizésről is leszokott, mert nem hajlandó megülni a bilin. Most ez van.
  • Játék: abszolút kedvencek az autók, bármilyen mennyiségben. Nagyon szereti a puzzle játékot, amiben a kis kockákon képek vannak, ezeket rendezgeti-rakosgatja. Minden, aminek kormánya van, vagy amin gombok vannak, nyerő. Mindennel lehet telefonálni. Viszont még nem kötik le őt túl sok ideig az egy helyben ülős játékok, inkább jön-megy fáradhatatlanul, úgyhogy nagyon szeret kint lenni a kertben, itt mindenféle játék nélkül is kiválóan elszórakozik csak azzal, hogy lépcsőtmászik, kavicsot gyűjt, botokat dobál. Homokozásban még mindig a homokszórás a sztár, de már egyéb homokozós játékokkal is ügyesen próbálkozik. Szeret motorozni, bicajozni, persze csak meghatározott ideig. Ja, és még a takarításban jeleskedik, már vettünk is neki egy kisseprűt, ha meglát egy rongyot, rögtön elkezd port törölni, az etetőszék tálcáját is törölgeti maga után, a felmosófát rendszeresen kicibálja a spájzból, és "felmos" :-).

Hú, de hosszú lett... pedig még biztos csomó minden hiányzik is. De ígérem, most legalább fél évig nem írok listákat :-).

0 Comments: