2007. december 30., vasárnap

Nagy adag gyógyszer

Ez az, amit be kell szednie Szegénykémnek.
Szombaton mégis elmentünk az Ügyeletes Dokinéni rendelésére, ki is vártuk a sorunkat türelemmel, még jó, mert Daninál valami tüdőgyulladás-féleséget állapított meg, mondjuk nem a vészes formáját, de azért így is elég ijesztő a diagnózis. Csúnyán köhög azóta is, fuldokolva, és főleg éjjel, úgyhogy nem sokat alszunk az utóbbi napokban. Amúgy napközben vidám, látni se lehet rajta, hogy beteg lenne, csak éjjel, meg alváskor jönnek rá a köhögési rohamok, rám meg a szívroham...
Na, de most már majdcsak túl leszünk ezen a betegeskedős időszakon, ha attól a négyféle szörnyű ízű gyógyszertől nem gyógyul meg, amit felírtak neki, hát akkor én nem tudom mitől fog...

2007. december 28., péntek

Jól megjártuk

Elmentünk ugyanis ma reggel a Doktornénihez, ahogy már tegnap este is terveztük. Apa kitett minket a rendelőnél, hogy ő majd ügyintéz, miközben mi a vizsgálatra várunk, és már éppen eltűnt a látóterünkből, amikor az ajtón olvashattam a kiírást, valamint az asszisztens néni szóban is megerősítette, hogy ma mégsincs rendelés... Helyettesítő Doktornéni jön valamikor ebéd után, vagy elmehetünk a másik faluba a Helyettesítődoktornéni ottani rendelésére. Na mindegy, ez a kisebb probléma volt, a nagyobb az, hogy választhattam, hogy a Dani vagy bent a váróban nyalogatja le az összes padot, vagy kimegyünk a -5-be járkálni. Egyikre se voltunk felkészülve. Ölben tartogatni már nem tudom sokáig, hogy bent megóvjam az esetleg nagyobb betegség összeszedésétől, viszont kesztyűt és overált meg nem hoztunk a kinti sétához. Mégis az utóbbi mellett döntöttem, szóval kimentünk, ő járkált fel s alá, nem engedte még azt sem, hogy a kezét fogjam, pedig próbáltam neki melengetni, mert igencsak fagyosak voltak a végére. Aztán amikor már végső elkeseredésemben mégis bevittem volna a váróba, akkor megjelent Apa, és mehettünk. Úgy döntöttünk, hogy a Helyettes másik faluban levő rendelésén tesszük tiszteletünket. Amikor azonban a kígyózó sorokat megláttuk, feladtuk, hogy a mai napon még orvos lássa a gyermekünket. Viszont az egész délelőttöt elszúrtuk... Idegesítő rendesen. Ma este megint hőemelkedése volt szegénykémnek, a köhögés most már szakadozik fel, de még mindig nem az igazi. Hát, ez van.
Ja, és megjelent az "Első Szó": baba :-)

2007. december 27., csütörtök

Karácsonyfa


Azt hittem nagyobb katarzis lesz a Gyermeknek a karácsonyfa, de viszonylag hűvösen fogadta, amikor 24-én megérkeztek Nagypapával a sétából, és már feldíszítve állt a nappaliban. Biztos izgalmasabb lenne neki, ha a földön állna, és nem az étkezőasztal tetején, viszont úgy számunkra is olyannyira izgalmas lenne ez az egész karácsonyfázás, hogy ettől szerettük volna megkímélni magunkat. Majd talán jövőre már lehet rendes, nagykönyvi, földön álló és plafonig érő fa, de ebben az évben ez még kizárt. Szóval gyanítom, hogy ezért nem érdekli őt túlságosan mind a mai napig. Pedig nagyon készültem, hogy majd mit fog hozzá szólni, és hogy biztosan rettentően fog majd örülni a csillogó díszeknek, de csalódnom kellett.
Annál inkább érdekli őt a Főajándék, egy asztalka, mindenféle csörgő-zenélő-sípoló-forgó dologgal. Nagyon kreatívan használja a játékot, miután mindent kipróbált rajta rögtön szenteste, kedvenc foglalatossága volt, hogy felborítsa. Majd a rámászós módszer következett, és most megint az abszolút rendeltetésszerű használat dívik.
Egyébként pedig a nátha állandósult nála, időnként köhögéssel kiegészülve, ma még hőemelkedés is társult hozzá, úgyhogy holnap lehet hogy ismételt látogatást teszünk az orvosi rendelőben.

2007. december 18., kedd

Mittudmár lista

...kicsit megkésve, és a teljesség igénye nélkül.

Az egy éves Dani...

  • ... jó étvágyú, nem válogatós, bár az édes ízek kedvelője. Kis falatokat (pl. kenyérkockákat, virslidarabkákat, kölesbogyót - ez utóbbi az aktuális kedvenc) önállóan bevesz a szájába (már ha nem dobálósat játszik velük...), kanalas ételekkel még én etetem, jobb ez így mindannyiunknak.
  • ... csőrös pohárból önállóan iszik, bár van, hogy elvárja, hogy én tartsam, így a kezeivel szabadon matathat ivás közben is. Sok ideig alig ivott pár kortyot naponta, mostanára (főleg a szopi abbahagyása óta, kb. 2 hete) a napi 2-2,5 dl folyadéknál tartunk, ami nagy eredmény.
  • ... jár. Még egyelőre egy kis pingvinhez hasonlatosan, apró totyogásokkal, kezével gyakorta egyensúlyozva, de már nem csak egyik tárgytól a másikig tesz meg lépéseket, hanem csak úgy, céltalanul is járkál. Ha esik, azt ügyesen teszi, általában popóra, vagy a két kezével támasztva magát. Azért még a mászást se hanyagolja el, ha nagyon siet.
  • ... felmászik a fotelbe. Sőt, le is tud mászni, ahogyan azt kell, hátrafelé. Amit a fotelben művel az azonban inkább csak erős idegzetűeknek való...
  • ... integet, persze csak akkor, amikor jónak látja, nem feltétlenül akkor, ha valakitől elköszönünk. Szereti ezzel jól beégetni a szüleit :-)
  • ... tapsol, pl. akkor is, ha a tv-ben meghall valami tapsolást; vagy amikor a tapsolós énekeinket énekelem, már tudja, hogy most mindjárt tapsolni kell; de ha csak a szót említem, hogy "tapsi", akkor is elkezd. Ezen kívül pedig ha csak úgy eszébe jut...
  • ... mutat tárgyakra: lámpa, baba (a Kismama-naptár a pelenkázó mellett), háp-háp kacsák (a kacsás mobil a pelenkázó felett), kanál, nyuszi, maci, és a kedvenc játékai: labda, Bobby, oroszlán, dömpi, és miközben mutat, mondja, hogy "ott"
  • ... még nem mond semmi értelmeset, az "ott" meg az "egy" kivételével, ha cicát említek, akkor próbálja ismételni, hogy "tita", de amúgy babanyelven egész nap dumál (pl. "tátátátá"), be nem áll a szája, és még affektálni is tud közben, pedig olyat becsszó nem hall itthon
  • ... még mindig alszik délelőtt is, meg délután is egyet, valamint általában végigalussza az éjszakát, néhány kivételtől eltekintve
  • ... fogat mosni újabban nem szeret, a fürdés is abból áll, hogy álldogál a fürdőkádban és a csaptelepben gyönyörködik, időnként megnyitva azt. Gondoltam, hogy ha már úgyis álldogál, akkor zuhanyozhatnánk is, de az ellen minden erejvel tiltakozott, így a fürdővízben állás a pillanatnyi helyzet az esti fürdetéskor
  • ... szeret mindent, ami zene. Csak úgy hallgatni is CD-ről, de leginkább csinálni, úgy, mint zongorapüfölés, gitárhúr-húzogatás, xylofon-ütögetés, csörgődobolás
  • ... amúgy pedig rendkívül barátságos, mosolygós, általában nem fél idegenektől sem, vidám és jókedvű emberke

2007. december 17., hétfő

Jár


Az eddigi 4-5 lépés után hirtelen felgyorsultak az események járásügyben, és állíthatom, hogy már többet megy kétláb, mint négy. A küszöbnél még kicsit kapaszkodni kell a falban, de amúgy édesen totyorog, bebarangolja a lakást, a szana-szét heverő játékok sem jelentenek akadályt, azokon is kiválóan keresztül lehet gázolni. Nem bírok egyelőre betelni a látvánnyal, hogy mennyire drága, ahogyan megy, pedig már 3 napja tart ez az igazi-járkálós időszak.

2007. december 13., csütörtök

Amikor elalszik séta közben...

... hazaérve pedig, a szőnyegen, kinti hacukában még ráhúz egy órácskát...


(az anyja meg profi fotósként belefényképezi a lábujjait a sztárfotóba :D)

És egy ilyen mibőlleszacserebogaras kép-pár

A születéskor, és egy év múlva...

Szülinapi mozaik

Igazi szülinapi party, lufikkal meg csákókkal, ez utóbbit Dani rövid úton leoperálta magáról, valami olyan arckifejezéssel, hogy "magatokból csinálhattok hülyét, de belőlem légyszi ne" :D. A menü sajtkrémleves volt, ananászos-mandarinos kukoricasaláta, tejszínes csirkefalatokkal töltött cukkini krumplipüré körettel, dessszertnek pedig a muffin, amin elvileg színes cukormáznak kellett volna lennie, de engem megvezettek a boltban, amikor azt mondták, hogy a sütőAROMA az, amivel festeni szokták a cukormázat, én ellenben hiába kevertem a különböző aromákat hozzá, max. enyhe sárgás elszíneződés volt megfigyelhető. De a cukorkák legalább színesítettek a látványon. A sok aromának köszönhetően azonban a süti inkább a Chokito után szabadon "szép, de nem finom" lett, ellenben ha az ember lekapargatta a cukormázat, akkor alkalmas emberi fogyasztásra.
A délutáni kávé mellé dukált a torta, ami a muffinnal ellentétben nagyon finom volt, kókuszos meg csokis, viszont a muffinnal szintén ellentétben ezt nem én csináltam... Gyújtottunk egy gyertyát is, amit aztán el is fújtunk, az Ünnepelt segítségére még nem számíthattunk ebben a dologban.
A nap további részében pedig a játéké volt a főszerep, rengeteg hancúrozás, ajándék-kipróbálás, fogócska és kukucsolás, úgy kifáradt, hogy este 9-kor egy szava se volt, amikor ágyba dugtuk. A kis Egyévest, aki mellesleg most már rendes PIZSIBEN alszik, kérem szépen :-).

Fodrászkodós

A szülinap reggelén jó korán keltünk, mert 8-ra hivatalosak voltunk az orvosi rendelőbe, ahol szemügyre vették Danit, úgyis, mint Egyévest. Volt méricskélés, amiből kiderült, hogy 9350 grammot nyom, 79,5 cm hosszú, a fejkörfogata 43, a mellkörfogata pedig 44 cm, szóval olyan átlagos méretű emberke. A születési súlyát bár nem háromszorozta meg, valamint a kezdeti hatalmas ütemű gyarapodás is jelentősen lelassult (pedig annyit eszik, hogy egy felnőttnek is dicsőségére válna...), de azért nincs gond, főleg hogy egész nap izeg-mozog, meg se áll, minden kalóriát eléget. Ja, és benőtt a feje lágya is :-) És ha már a számoknál tartunk, akkor 8 foga van (ez is már jó régóta ennyi, remélem nem álltunk meg itt), 80-86-os ruhákat hord, és pelusban már az 5-ös méret fekszik neki, nem mintha a 4-est kinőtte volna, csak az anyja szereti, ha jól felér a derekánál. Még az került megállapításra, hogy nagyon száraz a bőre, úgyhogy visszaálltunk a gyógyszertári fürdetőkenőcsre, valami méregdrága BEBA fürdetőt kell használnunk, és a nagyon száraz pontokat speciális kenőccsel kenegetni. Elvileg a popsitörlő kendő is tilos, de arról azt hiszem képtelen leszek lemondani, inkább mindig Neogranormonnal kenem az említett felületet, az megelőz minden bajt.
Ja, és még egy szám: szeretjük a 12-t :-), a haja is ekkorára nőtt meg a 12 hónap alatt 12. hónap 12-re, és e jeles napon levágásra is került, amint a képek bizonyítják. Az Első Hajvágás.

2007. december 11., kedd

Előkészületek

Mint amikor az esküvőmre készültem, legalább akkora izgalomban vagyok, hogy holnap szülinapot ülünk. Pedig nem lesz nagy felhajtás, csak a Keresztszülők jönnek (ami persze nem CSAK, csupán annak kifejezésére szolgál, hogy nem lesz tömegeket megmozgató rendezvény :D).
Persze már napok, sőt hetek óta készülünk, vettünk csomó szép színes lufit, meg még éppen időben megtaláltam az egyik fiókban a Micimackós szülinapi "lampiont", amit még nyáron kaptunk, hát most jó hasznát vesszük majd. Szóval esti fektetés után kezdődik a nappali feldíszítése szülinapi díszbe, persze csak úgy a magunk kedvéért. A Bounty-tortát egy kedves cukrásznéni készíti, reggel megyünk érte, én pedig tündértortácskákat sütök a la Stahl, ami tulajdonképpen muffin, kölünböző színű cukormázakkal bevonva és színes cukorkákkal díszítve, beleszúrva az apró díszek, amik szintén a szülinapi-lampionnal együtt ajándékozódtak nekünk még júniusban.
Be kell vallanom, hogy a szülői szülinapi ajándékot tegnap felfedtük előtte, de nem azért mert nem bírtunk magunkkal, hogy vajon mit szól hozzá, hanem hogy ne a napján zúduljon rá az ajándéközön, mert úgysem tud egyszerre játszani mindennel. Öööööhm. Az ajándék egyébként egy oroszlános kisautó, amit lehet tologatni is, meg meglovagolni is, de a legjobban az orra tetszik Daninak, ami nyomkodásra zenél, villog, meg oroszlánhangokat hallat. Szülőbarát a játék, a zenét ki lehet kapcsolni, bár akkor Dani koncertezik, hogy miért nem szól. Úgyhogy választhatunk. Az oroszlán mellesleg a Jack (Dzsek) nevet kapta, hi-hi, úgysem találjátok ki, hogy ki után :D.
Holnap reggel egyébként még doktornénihez is készülünk, egyéves vizsgálatra, súlymérésre, miegymás. Aztán egy igazán férfias program következik az Ünnepeltnek, Apájával mennek fordászhoz, ahol végre, egy év után levágják a mostanra 12 cm-esre nőtt haját, ami ebben az állapotában már egyértelműen valami filmekből rémlő őrült professzor frizurájához hasonlít. És hogy miért csak most? Mert Bánkon van egy babona, miszerint a gyerekeknek nem szabad egy éves kor előtt hajat vágni. Hogy miért, ezt senki nem volt hajlandó elárulni nekem, de amikor már hónapokkal ezelőtt beszéltem a fodrászunkkal, hogy vinném a Danit, akkor megkért, hogy inkább várjak, amíg egy éves lesz. Úgyhogy vártunk. Egészen holnapig.
Még az jutott eszembe, hogy úgy tűnik, nem az idős korral jár az, hogy az ember elkezd nosztalgiázni, hanem a gyerekszületéssel/szüléssel. Eddis sose voltam az a múlton témázó alkat, tulajdonképpen a nagymamáim régi történeteit is csak udvarias mosollyal hallgattam, de most olyan élénken élnek bennem az elmúlt év eseményei, és olyan szívesen gondolom végig őket újra és újra, hogy magam is meglepődöm. Pl. hogy egy éve ezen a napon sírva ébredtem, mert annyira reméltem, hogy éjjel megindul a szülés, és mégsem kell befeküdnöm a kórházba szülésindításra, de nem indult meg. Aztán hogy ezen a napon, egy éve, minden romantikus, éjjeli-kórházba-rohanós elképzelésemet meghiúsítva becuccoltunk a II. Női Klinikára, felvettek a terhespatológiára, CTG-vel ültem egy szűk kis szobában, együtt feküdtem egy ikerterhes kismamával, aki még csak félidőben volt, de már csak egy hajszál tartotta a babákat... Aztán ahogy este az egy zsemléből álló vacsit kiegészítendő behozott a leendő keresztmama néhány csokis tekercset, ami akkor életet mentett, viszont a vajúdás alatt ezek miatt a kis csokis csodák miatt volt olyan iszonyatos hányingerem - mintha hányinger nélkül nem lett volna elég bajom - de hát ki tudta még pontosan egy évvel ezelőtt, este, hogy éjjel már úton lesz a Kisember kifelé, és mégsem kell megvárni a másnapi oxitocinos indítást.
Na, de még mielőtt nagyon belemerülnék ebbe a témába, amiről oldalakat tudnék mesélni, be is fejezem. Azért lehet, hogy még egyszer leírom valahova a megszületés történetét, nehogy elfelejtsem, mert nagyon szép volt ám! Mint ahogyan az utána következő év is. Sőt, remélem hogy évek.

2007. december 9., vasárnap

Dobó

Hogy jobban van, ez abból is látszik, hogy határozottan kezd elszemtelenedni.
Mert a csőrös-pohár-dobás, mint olimpiai szám, már eddig is dívott nálunk, tegnap este óta azonban már a lekvároskenyér-szeletkék-ledobálás is felkerült a sportágak közé. Eddig ételt nem dobtunk, sokkal jobban szerette annál a hasát, most azonban olyan jó poénnak bizonyult a lekvároskenyér-dobálás, hogy előszeretettel kezdte gyakorolni (és mondanom se kell, hogy mindig a lekváros felével LEFELÉ esett).
Namost, én teljes szigorral néztem vele farkasszemet, miközben próbáltam megértetni, hogy nem örvendek az új szórakozásnak, ő pedig a legszemtelenebb arckifejezéssel, amit életemben csak láttam, mélyen a szemembe nézve ledobta a következő darabot is. Ezt még néhányszor eljátszottuk, majd elvettem előle a vacsoráját, és saját kezűleg próbáltam adogatni a szájába, ja, de úgy meg nem kellett neki.
Fúúú, érzem, kihúzza még a gyufát ez a gyerek....

2007. december 7., péntek

Megint beteg

A múlt héten valami baci volt a hunyó, most valami vírus. Tegnap este kezdődött (úgy látszik, a betegségek nálunk csütörtökönként kezdődnek) magas lázzal. Életében még csak egyszer volt lázas, úgyhogy halálra rémültem a 39,6-ot látva. Telefonos segítség Doktornénitől, kúpozás, éjszakai lázméregetés - szerencsére a kúp hatásos volt, és azóta 38 körül mozog a higanyszál (már ha lenne a digitális hőmérőn). Ma reggel aztán élőben is látta őt a Doktornéni, csúnya a torka. Lehet, hogy mégsem kellett volna tegnap az ovis Mikulást vizslatnunk, ebben a járványos időben. De hát olyan jól érezte magát... Most meg olyan nem jól...

2007. december 6., csütörtök

Járt nálunk a Mikulás

Két fekete krampuszának kíséretében. Még műsort is adtunk nekik. Dani kb. 10 mp-es szemmeresztés után olyan hisztérikus üvöltésbe kezdett, hogy ilyet rég nem hallottunk tőle. (Bocsánat, Mikulásbácsi, reméljük, hogy nem riasztottunk el örökre, és jövőre ismét meglátogatsz minket! :D) Szóval az sem vígasztalta a Kislegényt, hogy az Anyja tartotta a kezében, meg hogy az Apja is jelen volt, ráadásul éppen nálunk volt Sebestyén, a kis barát is, aki szintén az ijedelem jeleit mutatta, bár sokkal mérsékeltebben, mint Fiúnk. Nem lehetett levenni a lábáról sem Mikulás-csokival, sem a Mikulás-szakállhúzogatás lehetőségével. Csak akkor nyugodott meg kb. 10 perccel az események után, amikor megígértem neki, hogy most egy évig nem fog hozzánk jönni a Mikulás.
Persze azt nem ígértem meg, hogy mi nem megyünk Mikulás-nézőbe, mert hogy ma délelőtt hivatalosak vagyunk az ovis mikulásrendezvényre.
De azt hiszem, jobb lesz, ha valahol közel a kijárathoz foglalunk helyet...