2008. november 28., péntek

Ketten


Az örök háttér, a játszószőnyeg, hiába, itt jön össze a család :-).

A Nyuszi

Rég aratott bármilyen erőfeszítésem is akkora sikert, mint ma a bábozás. Az egyetlen bábunk, a Nyuszi kelt életre, evett, ivott, orrot fújt, Dani meg harsány hahotázással kísérte Nyuszi csetlését-botlását, és persze Nyuszit felvillanyozta a hálás közönség, és még inkább bohóckodott, úgy, hogy a végén Dani már a földön feküdt, és fulladozott a röhögéstől.
Annyira édes volt, Nyuszit abszolút egyenrangú partnerként kezelte, tárgyalt vele, megitatta, és hihetetlenül élvezte a dolgot. Fotók persze nem készültek, nem akartam megtörni a játék varázsát.
Kisebb méltatlankodásra csak akkor került sor, amikor Nyuszi egy idő után már csak élettelenül feküdt az asztalon, és nem akarta mozgatni a végtagjait. De megnyugtattam, hogy csak alszik, és majd holnap felébred.

2008. november 27., csütörtök

Textilfestés

Danigyerek egyre inkább felfedezi a tollakban, ceruzákban és egyéb íróeszközökben rejlő lehetőségeket. Ma pl. a harisnyáját pingálta ki sötétkék filccel, és csak a véletlen műve volt, hogy elkaptam, mielőtt a fotelnek állt volna neki. És a szidás ellenére egész nap azzal büszkélkedett, hogy milyen szép lett a harisnyája, napjában többször az orrom alá dugta a lábát, hogy dicsérjem meg, de erős voltam, és csak ejnye-ejnyével reagáltam próbálkozásaira.

Hiába, a kreatív véna... :-).

Napjaink...

... viszonylag egyhangúan telnek most, hogy Daniúr hiányos öltözetben (értsd: overál nélkül) szánkózott a lehullott hó első napján, és jól meg is fázott, úgyhogy a porszívó most megint leginkább orrszívóként funkcionál, mi meg szobafogságban ülünk itthon. De legalább szánkózott, ha már az udvarunk olyan kiváló bobpálya, ki tudja, mikor lesz legközelebb hó, nehogy a gyermek életéből kimaradjon ez az élmény :-).
Zorkát tegnap oltották, két szurit is kapott szegénykém, de most is jól viselte, csak éppen a szúrásnál visított, aztán megvigasztalódott. Viszont éjjel volt egy kis láza, aminek örömére ő úgy aludt, mint a bunda, én meg éberen figyeltem, hogy hat-e a lázcsillapító. Amúgy a nemalvást is meg lehet szokni, ha megfelelő a motiváció :-).
A rosszcsontkodás viszont betegen is megy az úrfinak, annyira azért nem beteg, hogy lemondana egy kis Zorkán való lovaglásról. Ez a kis nőci meg hatalmas vigyorral veszi tudomásul, hogy a bátyja nyúzza, és ha sírhatnékja van, egy kis nyúzás akkor is kilendíti a rosszkedvből, úgyhogy Dani hasznos segítséggé lépett elő Zorka vigasztalásában. Csak a testi épségére kell fokozottan figyelni, mert Daninak azért még nem tiszta, hogy Zorka nem mindenevő, és a kakaónál is jobban kedveli az anyatejet, bátyusnak bármennyire is az előbbi a kedvence...

2008. november 22., szombat

Kakaó-fan

Írtam még korábban, hogy Danit csak nagy nehezen sikerült rászoktatnunk, hogy a vízen kívül bármilyen más folyadékot is elfogyasszon. Aztán örültünk, hogy megkedvelte a kakaót. Most átestünk a ló túloldalára: egész nap kakaót inna, ott nyíg a kakaós-szekrény előtt és mutogat, és ha kap, vedeli...
A másik nagy szenvedélye mostanában a mandarin, két pofára tömi, nem tudom mennyit tudna megenni, ha nem szabnék határt. Aztán leöblíti egy kis kakaóval...
Még jó, hogy eddig nem láttuk viszont a furcsa elegyet...

Rágós

Emlékeztem én rá, hogy Daninak valamikor nagyon korán jöttek ki a fogai, de hogy pár nappal három hónapos kora után, erre csak most döbbentem rá, amikor megnéztem a dátumot...
Ennek alapján nem kizárt, hogy a Kishölgynél is fogzás esete áll fenn, és azért van az ökle rendszeresen könyékig a szájában, amit nem szopizik, hanem egyértelműen RÁG.
Sajnos étkezés közben is gyakorolja a szájösszeszorítást, remélem ezt majd fogakkal együtt nem fogja kipróbálni, mert akkor nem fog sokáig tartani a szopirománcunk.
Ja, és ugye az ökölrágás mellett még üvöltözik is, ma gigantikusan rossz napja van, de hát ez már csak így szokott lenni lelkészcsaládoknál: az ember gyereke melyik másik éjjelt üvöltené végig, mint a szombatot...

2008. november 21., péntek

Három hónapos...


... a kis Bébihús. Iszonyú ütemben fejlődik, akkorát nőtt, hogy még én is észreveszem, pedig én minden nap látom :-).
Egy csoda, ahogy napról-napra értelmesebb, figyel, nézegeti a kezét, nyúlkál a lelógó játékok után, érdeklődve figyeli a világot, mosolyog, ha beszélnek hozzá, visszagügyög, egy hatalmas öröm ez a lány. Bátyus is egyre jobban leköti őt, figyeli, szerintem nagy példakép lesz, ami ugye nem mindig előnyös, de persze nézzen csak fel a bátyjára, így van ez rendjén.
Éjszaka még kétszer-háromszor szopizik, de már fel se tűnik, megszoktam, hogy úgy is lehet pihenni, ha az emberből éppen táplálkoznak :-).
Vannak jobb, és kevésbé jó napjai, a rossz napokon sokat sír, és csak jó sok cipelésre nyugszik meg kicsit (ilyenkor szopni is csak séta közben hajlandó), a jó napokon sokat alszik, ha pedig ébren van, akkor is békés, vidám. Hála Istennek, most már ezekből az utóbbi napokból van több. Ezért is vártam már a három hónapos kort, hiszen a néphagyomány szerint a hasfájósság eddig kínozza a Csöppeket, úgyhogy reménykedünk, hogy Zorkánál is már az utolsókat rúgja.
Igazi kis nőci, ahogy csábosan pillantgat, kacéran mosolyog, és kényeskedő hangon méltatlankodik, ez nekem olyan új az elsőszülött fiúgyermek után :-).
És a héten, egy három hónaposhoz illően az ovit is megismerte.

2008. november 19., szerda

Sz*r ügy...

Indultunk a tóhoz a kis játszótérre, de út közben Daninak nem volt megfelelő a kisautójával az aszfalton való közlekedés, hanem felvitte a járgányt az útpadkán a fűbe. Bele egyenesen egy nagy rakás kutyakakiba, amit aztán a kisautó kerekéről lazán lekapott, majd a nadrágjába törölte a kezét, ezek után pedig még bele is taposott egyet a dologba, és mint aki jól végezte dolgát, indult tovább a játszótér felé...

Műsor

Vajon hogyan kerül a Háromhónapos szájába egy kisautó-kerékről leoperált gumigyűrű?

(Avagy szívinfarktus tegnap este egy felvonásban, melynek végén Kétéves korán és zord hangulatban kerül ágyba...)

2008. november 18., kedd

Szerelnek...

... valamit a földszinten, felhallatszik, amint Apa instrukciókat ad:
-"Nyomd meg azt a gombot! Nem azt, a másikat! Jobbra! JOBBRA!!!

Pizsamások...

... avagy reggeli huncutkodás a nagyágyban :-).
És még hagyták is magukat fotózni, úgyhogy ismét gyarapodott a képtárunk néhány darabbal, ahol a tesók együttesen láthatók.


2008. november 17., hétfő

Ja, és...

...láttátok már Borbálát? Ő lesz az ádventi kalendáriumunk. Anyu varrta :-).

Nem eseménytelen nap

Kb. 3 percre hagytam magukra a Porontyokat az apjukkal, amíg az egyik bevásárlóközpontban beszaladtam egy újságoshoz, és ezalatt Dani kirabolt egy butikot (fizetés nélkül távozott egy narancsszínű felsővel, minek következtében megszólalt a riasztó, minek következtében nekik hármuknak nagyon ciki volt), nyakig összevizezte magát a szökőkúttal (kint közben jeges szél fújt, úgyhogy ilyentájt vizes kabátban lenni különösen is kedvező), a Photo Porst filmelőhívó szobájából kellett előbányászni, ezen kívül kétszer rohant el olyan messzire, hogy az apja nem tudta követni, de aztán véletlenül meglett, és ezek után még ő volt felháborodva, amikor sietve távoztunk a helyszínről. Mindeközben babakocsink őrizetlenül álldogált a bolt előtt. (Mondjuk azt már előtte az Ikeában is elhagytuk egyszer, sose szokjuk meg, hogy két gyerek - két kocsi, és mivel Zorka kendőben volt, a kocsi valahol az egyik polcnál maradt, de szerencsére a pénztárnál felfedeztük a hiányt...)
Persze minderről én semmit se tudtam, és gyanútlanul lapozgattam a Patchwork-magazinokat az újságosnál, de tényleg csak 3 percig, és amikor kimentem, csodálkoztam, hogy az Apjuk mitől van ennyire leizzadva.
Ugye-ugye, nem is olyan egyszerű két gyerekkel egyedül :-)?

2008. november 13., csütörtök

Mazsolák


Az a jó, hogy az 1 éves 11 hónapos 1 naposnak kedvenc játéka a csecsemőknek való játszószőnyeg. Bezzeg, amikor csörgőkkel halmoztuk el anno, ügyet sem vetett rájuk, most pótolja be a csörgőzést, és lelkesen forgatja a játszószőnyeg kis csörgőgolyóját. Beszuszakolja magát Zorka mellé, játszani akar, és elég nehezen érti meg hogy Zorka miért nem viszonozza erőfeszítéseit. Miért nem fogja meg pl. a zsiráf nyakát, amikor direkt a kezébe adja, és miért kezd el sírni, amikor a szájába dugja az itatópoharát.
Amúgy meg idomítjuk a Gyermeket, arra a kérdésre, hogy "Hány éves vagy?" rávágja, hogy "Tettő". Van remény :-).

2008. november 10., hétfő

Csajok...

... mellesleg imádják egymást. Akárcsak a skacok. Jó lesz, ha már majd tudnak egymással játszani nemek szerint csoportosítva, addig ugyanis csak a Dani-Doresz játszópáros elképzelhető, és az elképzelhetetlen veszekedéssel, vitával és sikítozással jár.
De még bírjuk :-).
Sőt, anya egy terítőt is varrt időközben.

2008. november 7., péntek

Az a lényeg, hogy a jót tanulja el

Doreszunokatesó egyik kedvenc szabadidős tevékenysége, hogy a dohányzóasztalról ugrál a fotelbe. Dani persze a náluk töltött néhány nap alatt serényen próbálkozott a mozdulatsor leutánzásával, több-kevesebb sikerrel. Itthon aztán úgy gondolta, honosítja a játékot. Egy apróbb nappali-átrendezés keretében a dohányzóasztalt közelebb tolta a kanapéhoz, majd felhőlten örömmel ugrált fejest a puha párnák közé.
Illusztráció.

Persze fényképezés után szigorúan megtiltottam a játék folytatását :-).

Egy idilli pillanat


Dani és Doresz teljes egyetértésben, Nagyi moderálásával doktorbácsisat játszik.

Szőnyeg

Fogalmam sincs, hogy mit tehettek a tegnap vásárolt játszószőnyegbe, de este a Lány a szokásos kilenctőltizenegyigcicincsüngés helyett a zsiráfot, a cicát, meg a pálmafát bámulta, időnként társalgott is velük, majd szó nélkül elszenderedett ebben a kellemes társaságban.
Ma reggel pedig a szintén szokásos álmosvagyokdenemtudokelaludni nyűglődés helyett megvitatta a helyzetet a papagájjal, majd mire felocsúdtam volna, hogy most gyors szoptatás és ringatás szükséges ahhoz, hogy elaludjon, kidőlt a szőnyegen fekve.
Komolyan gondolkoztam, hogy vegyünk-e neki játszószőnyeget, mert hogy azt úgyis csak néhány hónapig használják a babák, és megéri-e, de most már látom, hogy minden pénzt megért.
Arról a röhögésről nem is beszélve, ami azt a folyamatot kíséri, ahogy Dani próbálja magát elhelyezni a játékív alatt :-).

Lehet, hogy nem is éhes volt a gyerekem, egyszerűen csak unatkozott...

2008. november 6., csütörtök

Szünetben jelentkezünk

Amikor arról volt szó, hogy apánk konferenciázni megy, rögtön felelevenült bennem a kellemes nyári egy hét emléke, amikor távollétében Nagy Unokatesó Találkozót csaptunk, és összetereltük gyerekeinket. Úgyhogy telefont ragadtam, és le is zsíroztuk az érintettekkel a novemberi egy hetes találkát, ami aztán 10 naposra bővült, de még ettől sem ijedtünk meg.
A négy dolog, amit nem vettem számításba a mostani Nagy Unokatesó Találkozó kapcsán, hogy
1, azóta bővült a kör egy gyerekkel
2, akkor három felnőtt - három gyerek, most két felnőtt - négy gyerek az arány
3, akkor nyár volt, most meg jó esetben is ősz
4, az idő megszépíti az emlékeket :-).
Hétfőn indult a menet Unokatesóéknál, jelenleg két napos szünetben (amikor apánk két konferencia között hazajött) próbáljuk kipihenni magunkat, aztán péntektől indul újra a buli, amikor is Unokatesóék jönnek hozzánk.
A következő tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak:
1, két felnőttnek négy gyerekkel nem ugyanolyan nehéz, mint egy felnőttnek két gyerekkel, de nem is dupla annyira, hanem legalább tripla
2, Dani nem tud elaludni idegen környezetben, pánikrohamot kap már az ottalvás gondolatától is, és ha sikerül is nagy nehezen elaludnia, az éj kellős közepén felébred, és órákon keresztül kukorékol (nem véve tudomást arról, hogy két felnőtt és három gyerek viszont aludni szeretne)
3, valaki mindig sír
4, valaki mindig ébren van
5, ha valamelyik szobában alszik egy gyerek, egy másik biztos hogy a közvetlen közelében zendít rá
6, egy felnőtt két gyerekkel tud blogot írni, két felnőtt négy gyerekkel a számítógép közelébe se kerül
7, főzésről nem is álmodunk
8, négy gyerekből legalább kettő mindig ugyanazt a játékot akarja
9, a kilencedik anyahajó blogján olvasható :-)

Úgyhogy ha holnaptól megint eltűnünk hirtelen a virtuális térből, tudjátok, hogy mi az oka :-)

2008. november 2., vasárnap

Ami Thomast illeti...

... nem sokáig tartott a vonatarcoktól való félelem.
Akkor kezdtem sejteni, hogy Thomas, a gőzmozdony mégiscsak felkeltette fiatalember érdeklődését, amikor a kis thomasos plüss-képecskéket, amik a thomasos magasságmérőhöz tartoznak (amit még a nemthomasos időkben kapott Dani ajándékba), lelkesen hozta, és feltétlenül be akarta tetetni a DVD lejátszóba. Ez Kisvakondnál is működik, pl. a Kisvakondos képeslapokat is mindig be akarja tenni, nem világos még számára, hogy a DVD lejátszó csak DVD-ket játszik le :-).
Szóval Thomas lassan mégiscsak családtaggá válik, bár Kisvakondot még nem múlta felül.

Ámbár a "tó" szócska újabb jelentéssel bővült az eddigi , au, aj, tetőcsomagtar, motor után most már Thomast is jelzi :-).